petak, 29. kolovoza 2014.

JESTI SLATKO, A BITI FIT [pravilna i uravnotežena prehrana]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hej,

Vidio sam su mnogi tražili da napišem post o zdravoj prehrani (što jesti, kako biti fit, zdrav, sretan). Smatram da treba uživati u hrani i najbitnije od svega, biti sretan iznutra. Znate i sami da na kg možete utjecati samo razmišljajući o njima. Preokupirani željom za skidanjem kg možete napraviti kontra-efekt. Prije svega, želim napomenuti da će sve od navedenog biti ogledni primjer te da se na svemu može dodatno poraditi;)
* unaprijed se ispričavam, ali ovo će biti dugaaačak post! Uživajte!

PRAVILAN ODABIR HRANE ZA CIJELI DAN:-)
*Nisam doktor, stručnjak, nutricionist. Ovo su moji savjeti, isprobani su i djeluju. Kako iznutra, tako i izvana.


DORUČAK
Znam da mnogi od vas rijetko doručkuju jer misle da im je kava dovoljna! To je naravno velika greška;) Prije doručka i kave smatram da je pametno oprati zube kako bi oprali svoje zube od bakterija koje su se skupljale tijekom noći. Popijte prije svega barem 250 ml vode. Ukoliko želite da kava što manje ostavlja tragove na vašim zubima, pokušajte piti što hladniju kavu! Naravno, smanjite dodatke koje stavljate u nju. Znate i sami kako kava, pogotovo hladna na tašte olakšava probavu ujutro, a naše bake kažu kako je hladna kava ujutro dobra i za ten! :)
Malo sam skočio s teme, ali dobro je znati;)
Doručak!!! Kažu svi kako treba za doručak treba pojesti najviše i najobilnije. No, mnogi ne shvaćaju što to znači. Teška hrana, pogotovo na prazan želudac dovest će nas do osjećaja tromosti. Moja je preporuka da ukoliko želite obilniji doručak napravite omlet s 5 jaja za žene i 10 za muškarce. Stvar je u tome, da će te od 5 jaja uzeti 1 cijelo i 4 samo s bjelanjcima. Dobit će te izvrsnu energiju, važne proteine koji će dati sitost koja će duže trajati. Na 10 jaja idu 2-3* cijela jaja!
Koje su alternative ako ne želimo/ ne smijemo jaja?

--> ZOBENE PAHULJICE, 1 BANANA, JOGURT 1,5 - 2,8% m.m.
Isto kao i jaja, zobene pahuljice daju osjećaj sitosti i nisu poput salame, pašteta koje daju instant energiju, ali ne zadugo. Banana je voće koje je bogato vitaminom B i kalijem. Ima nešto više kalorija od ostalog voća, no pričamo o doručku:) Jogurt je sam po sebi zdrav i smatram da ukoliko i mršavite nebi trebali uzimati jogurt s 0 odnosno 0,5% m.m.
--->PILEĆA PRSA/ŠUNKA SA SMANJENOM KOL.MASTI, KRUH, JOGURT + voće!
Ovo je za mnoge prihvatljiv doručak. Svakako treba uzeti u obzir količinu masnoće u salami,šunki te odabir kruha. Naravno, preporuka je crni s žitaricama. Jogurt s 1,5-2,8% masnoće.
Gledajte da uzmete dvije šnite kruha i razumnu količinu priloga na njemu:)
--> MUESLI, JOGURT, VOĆE
Kao i zobene pahuljice, muesli su zaista dobar odabir za doručak. Često su pakirani s voćem, čokoladom... Čak i ako uzimate musli s čokoladom, nije toliko strašno jer se radi o doručku. Pojedite musli s jogurtom i dodajte neko voće, poput jagoda, banane, borovnica, malina, kupina, jabuke, cimeta.

+ SAVJETI ZA DORUČAK

* Ukoliko kupujete kukuruzne pahuljice, pogledajte količinu soli. Neki proizvođači znaju pretjerati:)
* Obavezno pojedite neku voćku za doručak, smatram da takav prirodan šećer dobro djeluje na čovjekovo raspoloženje i na osjećaj zadovoljstva. A siguran sam da nećete pohitati za čokoladicom ili keksom poslije doručka.
* Pijte što više tekućine, prije obroka i 15min nakon njega. Naravno, vodu.
* U pahuljice slobodno dodajte malo cimeta. Zdrav je i ukusan s jogurtom.
* Uz jaja, možete kombinirati i posni sir te šnitu kruha. Time ste dobili eksploziju proteina koji će biti dovoljni za nastavak dana te ugljikohidrate za energiju.



RUČAK



Vrijeme je za ručak i pitate se što je pametno jesti, a što ne?
Krenimo od kruha. Mnogi uz ručak jedu dvije, tri šnite kruha. To ide s koljena na koljeno. Jednostavno kao mali naučeni smo dobivati kruh uz hranu. Kruh je oduvijek bio prisutan i naši stari puno puta su rekli kako su jeli kruh i mast ako nije bilo ničega drugog.
Za ručak treba kombinirati ugljikohidrate, bjelančevine i masti te povrće. Sve to dobiti će te preko namirnica poput tjestenine, ribe, piletine, puretine, krumpira, riže...

1. RIŽA, PILETINA NA NAGLO/KUHANA, POVRĆE
Ovo smatram dobrom kombinacijom za ručak. Riža ima visoki glikemijski indeks, ali kuhana i nema toliko kalorija. Kombinirajte smeđu rižu ili bijelu. Piletinu pripremite na naglo, na manje masnoće ili kuhano(što je najbolje) te uz prilog uzmite brokulu, karfiol, rajčicu, papriku, ciklu, mrkvu, zelenu salatu. Varijacija je beskonačno.  Pripazite na količinu soli u hrani. Dodajte začine po želji, poput kurkume u riži...
2. TJESTENINA, POVRĆE, PILETINA/PURETINA
Piletinu priredite kao što sam gore napisao. Tjesteninu skuhajte u vodi te na maslinovom ulju i dodajte raznog povrća, poput rajčice i paprike. Dodajte omiljene začine, smanjite udio soli i uz ovo ne kombinirajte kruh!

*Pijte vodu 30min nakon obroka! Hladna voda usporava razgradnju masnoća u trbuhu nakon ručka!



UŽINA

Šaka orašastih plodova / 1 jabuka / 1 banana / Voćna salata/ Grožđe







 







VEČERA

Za večeru uzimajte i jedite kao siromah! Neka vam večera bude do najkasnije 20h. Siguran sam da ne idete spavati u 21h! Zato, jedite siromašnije, ali zdravije.
Neka vam večera ne bude bogata proteinima jer se slabije otpuštaju, već da uzimate neku vrstu salate, šnitu kruha s posnim sirom, rajčice, paprika i slobodno dvije, tri šnite omiljenih pilećih prsa, šunke s manje masnoće i slično.
Još jednom napominjem kako nisu problem toliko salame, već udio soli u njima te zasićene masne k.
Probajte ne jesti voće navečer kao ni grickalice, štapiće, čokoladice,keksiće;)
Za večeru vrijedi ovo pravilo: MANJE JE VIŠE! ;)


Pijte obavezno 2 litre vode na dan. Ne trebate pretjerivati ni s vodom jer prevelika količina vode u tijelu oduzima potrebne minerale.



Nadam se da ste zadovoljni ovim postom i da ćete napisati svoje mišljenje o ovom načinu prehrane. Takvim režimom nismo tijelu ništa oduzeli, samo smo ga nadopunili s proteinima, vitaminima i mineralima.
Uživajte u svakom danu i budite sretni i ponosni na sebe! Svakodnevno!

Želim i vas čuti. Što vi jedete i kako kombinirate svoje obroke? Jeste li nešto novo saznali ili samo nadopunili znanje ovim postom?

Lijep pozdrav!

Budite classy, fit & unique! :)

LIKE FB PAGE ►https://www.facebook.com/classyfitunique


3 komentara:

  1. Jako korisan post :) Jedan period zeljela sam izgubiti 2-3 kg, ali nisam se mogla natjerati da izbacim nezdravu hranu iz svog zivota, samo sam smanjila kolicine (malo haha) i izgubila sam kilogram, a nakon sto sam slatkise svela na minimum/ponekad i izbacila, pocela vjezbati, kilogrami su otisli :) ali naravno, treba sebi PONEKAD (!) priustiti i hranu koju volimo a nezdrava je. Iako mislim da bi to trebalo poceti prakticitati tek nakon gubitka nezeljenih kilograma, kako se ne bi vratili na pocetak procesa, jer promjene nisu jednostavne :)
    svaka cast tebi sto se trudis pomoci ljudima sa viskom kg ili onima koji se samo zele zdravije hraniti, nadam se da ces uspjeti :) samo tako nastavi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala tebi na ovakvom divnom komentaru. Također, uvijek napominjem kako nije nužno da se potpuno izbaci fast food, slatko/slano itd., ali ključ uspjeha je naša motivacija i želja. Naravno, treba se uvijek znati nagraditi s onim što najviše volimo jer će nas to dovesti do željenog cilja.
      LP

      Izbriši
  2. Odličan članak! Osobno se zadnjih godina trudim što zdravije jesti i stalno treniram. Nemam viška kilograma, samo održavam svoju kilažu. Obožavam ujutro kad imam vremena kombinirati zdrav doručak pun raznovrsnog voća. Odlično djeluje na moje raspoloženje i energiju. Inače kad se probudim odmah ne mogu jesti, ali voće uvijek mogu pojesti. I onda iza njega mi se mrvicu otvori apetit pa jedem i žitarice i mlijeko ili smoothie, jogurt i sl.
    Također obožavam čajeve! Zamijenili su mi kavu, a često zadovolje i onaj osjećaj da mi se "nešto jede" između obroka, dok gledam seriju, film ili učim.
    Svakome tko ima imalo želje za jesti zdravo, treba ustrajati da uđe u naviku. To kasnije prestane biti problem, potrebno je manje truda i zdrave kombinacije same se rađaju u glavi :)

    OdgovoriIzbriši